Uit het jaarlijkse vakantiegeld onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau TNS Nipo in opdracht van MoneYou blijkt dat voor bijna de helft van de Nederlanders het vakantiegeld niet genoeg is om hun vakantie te betalen. Ongeveer de helft van de Nederlanders gebruikt het vakantiegeld voor een zomervakantie, bijna 13% gebruikt het vakantiegeld voor een vakantie buiten de zomer.
Vakantiegeld nog steeds niet altijd gebruikt voor vakantie
Niet iedereen gebruikt het vakantiegeld direct om een welverdiende vakantie te boeken. 33% zet het vakantiegeld op een spaarrekening. 1 op de 3 mensen die het vakantiegeld op een spaarrekening zetten spaart hiermee voor een toekomstige vakantie. Gezinnen met kinderen besteden in de meeste gevallen het vakantiegeld aan een zomervakantie. Alleenstaanden gebruiken het vakantiegeld vaker om onvoorziene uitgaven te kunnen bekostigen.
Voorkeur voor ontvangen vakantiegeld
Vorig jaar bleek nog uit dit onderzoek dat de meeste Nederlanders het vakantiegeld graag in december of januari wilde ontvangen in plaats van mei of juni. Dit omdat de zomervakantie meestal al in december of januari wordt geboekt. Dit jaar blijkt dat het ontvangen van het vakantiegeld in mei de voorkeur geniet en slechts 1 op de 10 het vakantiegeld liever in een andere maand ontvangen.
Hoogte bruto vakantiegeld onduidelijk
Opvallend inzicht is dat ruim 20% niet weet wat de hoogte van zijn of haar bruto vakantiegeld is. Vooral mannen denken vaker als vrouwen dat hun maandsalaris meer bedraagt dan een bruto maandsalaris. Nog opvallender is dat 11% aangeeft geen vakantiegeld te ontvangen, dit terwijl iedereen met een dienstverband recht heeft op vakantiegeld.