Vakantiegeld 2015 valt lager uit

Begin dit jaar schreven we al dat het netto vakantiegeld in 2015 lager uitvalt als gevolg van het afbouwen van de arbeidskorting en algemene heffingskorting. Doordat er in 2015 rekening wordt gehouden met de afbouw van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting valt het vakantiegeld lager uit maar is de kans kleiner dat je een naheffing inkomstenbelasting ontvangt. Er is veel ophef ontstaan over de naheffing inkomstenbelasting 2014. In 2015 zal je dus geen naheffing ontvangen.

Tot 242 euro minder vakantiegeld

Het is dus duidelijk dat je minder netto vakantiegeld overhoud, maar hoeveel is minder dan? Werknemers met een modaal inkomen (ongeveer 32.000 euro op jaarbasis) houden netto 59 euro minder vakantiegeld over. Werknemers met een salaris van anderhalf keer modaal zullen deze verandering het stevigst merken. Deze groep ontvangt maar liefst 242 euro minder vakantiegeld. Dit terwijl werknemers met een salaris van twee keer modaal slechts 204 euro minder vakantiegeld overhouden.

Minimumloon? Dan merk je helemaal niets

Het goede nieuws is dat de minderbedeelden onder ons vrijwel niets van deze wijziging merken. Mensen met een minimumloon of pensioen zonder vakantiegeld merken helemaal niets.